Tuesday, 22 August 2017

ULANG TAHUN PERKAHWINAN YANG KE 50 TAHUN - HJ ZAHAR & HAJJAH AMINAH

PELAMIN CINTA ABADI
DARI ANAK2 & CUCU2 TERSAYANG
WALAUPUN SIMPLE
TETAPI KAMI BUAT DENGAN PENUH RASA KASIH & SAYANG
TERIMA KASIH...


18 OGOS 1967
18 OGOS 2017
GENAP 50 TAHUN USIA PERKAHWINAN
HJ ZAHAR & HAJJAH AMINAH
ALHAMDULILLAH 33X
SYUKUR KEPADAMU YA ALLAH
BERIKAN KEBAHAGIAN, KESENANGAN, KEKAYAAN & KESIHATAN BUAT MEREKA YA ALLAH...
AMIIN



HJ ZAHAR  73 TAHUN
 HAJJAH AMINAH  66 TAHUN
DENGAN ANAK2
NORHATIFAH 49 TAHUN
ZAIFUL AMRUL 46 TAHUN
ZATUL IRADAH  44 TAHUN
ZALEYNAH  42 TAHUN
ZALIAHA  38 TAHUN

5 BENDA DI BUMI BERASAL DARI SYURGA YANG RAMAI TAK TAU - SUBHANALLAH 33X


ILMU..


Kat Bumi sendiri pun sebenarnya banyak lagi rahsia alam yang terjawab oleh manusia. Antaranya bagaimana langit boleh ada tanpa tiang yang menyokongnya. Dan apa yang admin nak sampaikan hari ni pula adalah berkenaan 5 “benda” di Bumi yang berasal dari Syurga. Jom baca dan kongsikan.
SIFAT SYURGA
Syurga menjadi tempat terindah yang ingin dituju setiap manusia. Di dalamnya ada kenikmatan yang tidak pernah terbayangkan sebelumnya. Manusia berlumba untuk boleh ditempatkan disana dengan melakukan apa yang diperintahkan oleh Allah.

Memang, syurga saat ini masih menjadi misteri Illahi. Namun Nabi Muhammad SAW menggambarkan bagaimana indahnya tempat ini. Ada istana yang tidak pernah terbayangkan sebelumnya, bidadari yang cantiknya tiada tara, buah-buahan yang boleh dipetik bila-bila saja, sungai, serta batuan indah lainnya.
Tapi tahukah anda bahawa ternyata ada benda-benda dari syurga yang keberadaannya sampai ke bumi kita? Apa saja kelima benda tersebut? Berikut ulasannya.
1. HAJAR ASWAD
Hajar Aswad sangat dikenali bagi umat Islam. Batu hitam yang berada di salah satu sisi Kabbah ini dipercaya berasal dari syurga. Berdasarkan hadis, Hajar Aswad dibawa oleh Malaikat Jibril dan diserahkan kepada Nabi Ismail AS dan Ibrahim AS sewaktu membina Kabbah.
Dari Abdullah bin Amru berkata, “Malaikat Jibril telah membawa Hajar Aswad dari syurga lalu meletakkannya di tempat yang kamu lihat sekarang ini. Kamu tetap akan berada dalam kebaikan selama Hajar Aswad itu ada. Nikmatilah batu itu selama kamu masih mampu menikmatinya. Karena akan tiba saat di mana Jibril datang kembali untuk membawa batu tersebut ke tempat semula. (HR Al-Azraqy).
Rasulullah SAW bersabda “Hajar Aswad turun dari syurga, batu tersebut begitu putih, lebih putih dari pada susu. Dosa manusialah yang membuat batu tersebut menjadi hitam”. (H.R. Tirmidzi 877).
“Hajar aswad adalah batu dari syurga. Batu tersebut lebih putih dari salju. Dosa orang-orang musyriklah yang membuatnya menjadi hitam.” (HR. Ahmad 1: 307)

2. KAYU GAHARU
Kayu Gaharu juga dipercaya menjadi salah satu hal yang berasal dari syurga. Ia banyak di hutan di Malaysia, Indonesia dan Kemboja. Kayu ini memecahkan rekod sebagai kayu termahal di dunia. Kayu gaharu yang mengandung gupal boleh berharga hingga puluhan ribu ringgit sekilo. Produk olahan dari kayu gaharu, berupa dupa, gelang, kalung dan tasbih gaharu.
Pohon dan kayu gaharu menjadi mahal lantaran mengandung resin akan berbau harum dan banyak digunakan dalam industri kosmetik atau ubat-ubatan. Kayu gaharu menjadi salah satu komodi eksport di Indonesia.
Dari Abu Hurairah radliyalahu ‘anh, bahwa Rosulullah Shallallahu ‘alayhi wa Sallam bersabda : “Golongan penghuni surga yang pertama kali masuk surga adalah berbentuk rupa bulan pada malam bulan purnama, … (sampai ucapan beliau) …, nyala perdupaan mereka adalah gaharu, Imam Abul Yaman berkata, maksudnya adalah kayu gaharu. (HR. Imam Bukhori).
3. BATU MAQAM NABI IBRAHIM
Batu ini terletak disisi Kabbah. Dahulunya menjadi pemijak Nabi Ibrahim ketika membangun Kabbah. Ketika nabi ibrahim perlu meletakkan batu-batuan dan tanah pada tempat yang tinggi dari Kaabah maka nabi hanya cukup berdiri diatas batu maqam tersebut, sehingga batu tersebut megangkat nabi ke atas, dan ketika selesai maka ia turun pula dengan sendirinya ke bawah hingga mendekati Nabi Ismail yang berada di bawah untuk mengambil batu-batuan bangunan.
Pada batu tersebut masih tampak bekas kedua telapak kaki Nabi ibrahim. Dahulunya batu ini memancarkan cahaya putih seperti Hajar aswad, namun Allah telah memadamkan cahayanya karana seandainya cahaya tersebut masih ada, digabungkan dengan cahaya Batu Hajar Aswad maka akan menerangi seluruh bagian yang ada di antara ufuk timur dan ufuk barat.
Tentang Hajar Aswad dan Maqam Ibrahim ini Rasulullah SAW bersabda, “Rukun (Hajar aswad) dan Maqam Ibrahim adalah dua batu akik yang diturunkan dari surga yang telah Allah redupkan sinarnya, kalau seandainya tidak demikian niscaya sinarnya akan menyinari seluruh penjuru dunia dari Timur sampai ke Barat”.
4. DAUN TIN
Saat Nabi Adam as memakan buah khuldi, maka seketika itu pula terlepaslah pakaian Nabi Adam tanpa sehelai benang pun di tubuh beliau, kemudian nabi adam pun mengambil dedaunan yang ada di syurga untuk menutupi tubuhnya karena malu, namun dedaunan tersebut malah menjauh dari beliau, tapi ada satu dedaunan yang merasa sedih kepada nabi Adam iaitu daun-daun pohon Tin, karana daun Tin tidak sanggup melihat kondisi nabi adam pada saat itu. Inilah daun-daunan yang sangat berjasa bagi Nabi Adam sehingga daun Tin ini Allah berikan kelebihan padanya berupa buah yang manis tanpa berbiji.
5. CINCIN NABI SULAIMAN

Wahab bin Munabih mengatakan bahwa cincin Nabi Sulaiman dikenal dengan nama “Cincin taat Nabi Sulaiman” yang diciptakan Allah dari cahaya yang bersinar sangat terang yang cahayanya mengalahkan setiap cahaya berasal dari langit yang memiliki empat sisi diantara sisinya tertulis kata :
Pada sisi pertama tertulis “Laa ilaha ilallah Wahdahu laa syarikalahu Muhammadan abduhu wa rasuluhu” Artinya : Tidak ada Tuhan selain Allah tidak ada sekutu baginya, Muhammad adalah hamba dan rasulnya.
Pada sisi kedua tertulis “Allahumma malikal mulki tu’til mulka man tasya wa tanzi’ul mulka man tasya wa tu’izu man tasya wa tuzilu man tasya” Wahai Allah raja yang memiliki kerajaan, engkau berikan kekuasaan kepada yang engkau kehendaki dan engkau hinakan orang yang engkau kehendaki ”
Pada sisi ketiga tertulis “Kullu syai’in haalikun illallah” Artinya : Segala sesuatu akan musnah kecuali Allah. .
Dan pada sisi keempat tertulis “Tabarokta ilahiy laa syariika laka” Ertinya : Maha suci engkau wahai Tuahanku yang tidak ada sekutu bagimu.
Cincin tersebut memiliki cahaya yang bersinar yang apabila dikenakan maka akan berkumpul para jin, manusia, burung, angin, setan dan awan; di mana angin sebagai kendaraannya, Manusia dan Jin sebagai bala tentaranya, burung sebagai pembantu dan teman bicaranya , binatang buas sebagai pekerjanya, dan para Malaikat sebagai utusannya.
Beliau pernah berdoa kepada Allah meminta kerajaan yang tidak pernah ada yang menyamai setelahnya. sebagaimana firman Allah Swt : “Ia (Sulaiman) berkata: “ Ya Tuhanku, ampunilah aku dan anugrahkanlah kepadaku kerajaan yang tidak dimiliki oleh seorang juapun sesudahku, sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Pemberi ” (Q.S Shaad : 35)
Wallahualam





Monday, 21 August 2017

seoul korea 5 hari 4 malam rm2699 seorang

JADUAL LAWATAN KE SEOUL, KOREA 5 HARI 4 MALAM
Hari pertama
- Bertolak dari Kuala Lumpur ke Seoul
- Tiba di Incheon International Airport
- Solat jamak di Airport
- Menuju ke Seoul untuk penginapan
- Check in
- Makan malam disediakan
- Aktiviti bebas dan rehat

Hari kedua
- Sarapan
- Bertolak ke Pulau Nami (tiket lawatan sudah termasuk)
- Makan tengahari di kedai halal (tidak termasuk)
- Para peserta diberikan masa untuk menikmati keindahan dan keunikan Pulau
Nami
- Pulang ke Seoul
- Makan malam disediakan
- Rehat

Hari ketiga
- Sarapan
- Menuju ke Everland Theme Park (Tiket lawatan tidak termasuk, 42 000
won/seorang)
- Makan tengahari dibekalkan
- Masa seharian diberikan untuk bermain dan menikmati keindahan pelbagai
tarikan di
  Everland
- Pulang ke Seoul
- Makan malam disediakan
- Rehat

Hari keempat
- Sarapan
- Melawat Menara Seoul yang terletak di Taman Namsan
- Menziarahi Masjid Seoul yang terletak di Itaewon
- Makan tengahari di restoran sepanjang Itaewon (tidak termasuk)
- Membeli belah cenderahati di Pasar Namdaemun
- Pulang ke penginapan
- Makan malam tidak disediakan
- Rehat

Hari kelima
- Sarapan
- Aktiviti bebas sebelum berangkat ke airport untuk pulang ke Kuala Lumpur

RM 2699/pax - Minimum 2pax (utk kamar berdua)

Harga termasuk:-
1. Tiket penerbangan pergi balik (TIDAK TERMASUK bagasi, meals dan insurans
penerbangan. Terpulang boleh ambil atau tidak. Bayaran akan diminta semasa
bayaran akhir)
2. 4 malam penginapan di hostel dengan tandas & mini bar di setiap bilik
3. Subway
4. Makanan Halal (seperti dalam jadual)
5. Tiket masuk ke Nami Island
6. Pemandu pelancong

TARIKH:-
1. 1 - 5 November 2017 (Autumn)
2. 1 - 5 December 2017 (Winter)
3. 27 - 31 January 2018 (Winter)
4. 8 - 12 April 2018 (Spring)

BERMINAT? HUBUNGI:
En Azlan 0125892188
ATAU
Pn Hatifah 01115202835

Email:- azlantravel8@gmail.com








































pakej makassar 4 hari 3 malam



JADUAL LAWATAN KE MAKASSAR TOUR 4 HARI 3 MALAM - rm880 seorang (15 pax percuma 1 pax )

Hari pertama - Transfer in (L /D)
Tiba di Hasanuddin Bandara International Makassar. Tuan dan puan akan disambut
oleh pemandu yang ramah, kemudian makan tengahari di restoran local. Solat
Zohor Jama' Asar di Masjid Al-Markaz Al-Islami Makassar seperti kain sutera,
tenunan songket Makassar, Kopiah khas Makassar dan lain-lain dan transfer ke
Anjungan Losari untuk menikmati pemandangan pantai Kota Makassar serta mencuba
makanan  tempatan iaitu “pisang epe†. Solat Maghrib di Masjid Anjungan
Losari. Setelah itu, pergi ke restoran local untuk makan malam. Setelah makan
malam, dihantar ke hotel untuk check-in dan berehat.
Hari kedua - Pulau Samalona (Shopping di Pasar Butung) (B/ L/ D)
Setelah sarapan di hotel, bertolak ke Pulau Samalona dengan kapal motor
sekitar 30 minit. Pulau Samalona adalah sebuah pulau kecil dengan pantai pasir
putih yang indah dan tempat untuk snorkelling dan diving. Anda dapat menikmati
kelapa muda segar. Snorkelling dan diving adalah optional. Kembali ke
Makassar. Setelah solat, kemudian mengunjungi Shopping ke Pasar Butung dan
Toko Cahaya. City Tour kota Makassar mengunjungi Fort Rotterdam yang dibangun
sekitar 1545 di bawah Raja Tunipallangga Gowa. Fort ini berisi La-Galigo
Museum di mana anda dapat menemukan pameran seperti model banteng, menampilkan
etnografis, alat music dan lambing dan rekonstuksi situs arkeologi. Sekarang
terkenal sebagai pusat kebudayaan. Makan siang akan disajikan di restoran
local dengan makanan local. Kemudian, makan malam di restoran local dan
kembali ke hotel.

Hari ketiga - Rammang-Rammang (Shopping) (B /L/ D)
Setelah sarapan di hotel, akan bertolak ke Rammang Rammang yang merupakan
taman batu yang indah di Kabupaten Maros, 1 jam perjalanan dari Makassar.
Kembali ke Makassar untuk makan siang. Soalt Zohor di Masjid Al Markaz Al
Islami. Setelah solat, pergi ke banteng somba upu untuk melihat rumah
tradisional dari Makassar seperti “Tongkonan (rumah adat Toraj), Bola
Soba† rumah tradisional Bone/Bugis† pergi ke Karebosi Link† pasar di
bawah tanah† Sore, makan malam kembali ke hotel.

Hari keempat - City Tour (Souvenir Shopping, Transfer out) (B)
Setelah sarapan di hotel, check out setelah itu menuju ke airport untuk
penerbangan kembali ke Kuala Lumpur.

Note: Optional Program Hari 2 atau Hari 3 apabila tetamu mahu, program dapat
ditambahkan dengan mengunjungi rumah yatim Rezky Amelia, Maccini Sombala
Makassar disini tetamu boleh berkumpul dengan anak-anak yatim, memberi
sumbangan sagu hati sembari menikmati pertunjukan kesenian Bugis yang
ditampilkan oleh anak-anak yatim, serta makan malam bersama anak-anak yatim
rumah yatim Rezky Amelia..






4 hari 3 malam acheh tsunami memorial tour







JADUAL LAWATAN KE ACHEH TSUNAMI MEMORIAL TOUR 4 HARI 3 MALAM
Hari pertama : Kuala Lumpur - Bandar Acheh (L / D)
Tiba di Airport Antarabangsa Sultan Iskandar Muda, setelah proses imigrasi dan
ambil bagasi, anda akan dijumpai oleh pemandu pelancong kami yang ramah.
Kemudian, menziarahi ke perkuburan mangsa tsunami di Lambaro (seramai 46 100
orang dikebumika disini). Makan tengahari di Restoran Acheh Spesifik di
bundaran Lambaro. Solat zohor jama' taqdim diMasjid Rahmatullah, salah satu
masjid yang selamat dari tsunami sementara sekelilingnya bersih tersapu ombak
tsunami. Seterusnya, lawatan ke Ulhe Lhe, lalu melihat kapal besar yang
didorong hingga 7km ke daratan oleh gelombang tsunami dan menggilas bersih
semua yang dilaluinya di Kp. Punge. Check-in hotel dan makan malam di
restoran.

Hari kedua : Bandar Acheh (B / L / D)
Morning call solat Subuh. Sarapan pagi di hotel. Menuju ke kampong Lampulo
dimana terdapat satu lagi peninggalan tsunami iaitu kapal kayu di atas rumah,
kemudian melawat ke muzium utama Acheh, makam Sultan Iskandar Muda, Gunongan,
muzium Tsunami. Makan siang di restoran, soalt zohor di Masjid Raya
Baiturrahman. Shopping di Pasar Acheh. Kembali ke hotel, rehat dan makan
malam.

Hari ketiga : Bandar Acheh (B / L / D)
Morning call solat Subuh. Sarapan pagi di hotel. Kunjungan ke rumah anak yatim
mangsa Tsunami (jika dikehendaki). Makan tengahari di restoran, solat Zohor di
Masjid Baitul Makmur. Menuju ke souvenir shop. Kembali ke hotel, rehat. Makan
malam di restoran.

Hari keempat : Bandar Acheh - Kuala Lumpur (B)
Morning call solat Subuh. Sarapan pagi di hotel, semua bag/tas, passport
dikumpul. Check out hotel, Guide akan mengajk anda ke House Jacky Chen itu
(tempat yang tinggi, di mana kita boleh melihat seluruh Bandar Acheh, Pulau
Sabang, Malacca Selat dan Indian Ocean) kemudian transfer out ke Airport
Antarabangsa Sutan Iskandar Muda. Berlepas ke Kuala Lumpur. Perjalanan
selesai, terima kasih atas kepercayaan anda kepada kami.

RM 795/pax (Minimum 15 + 1 foc)/group - Ground package